Collin Veijer Europees Kampioen MiniGP

 In Nieuws

Collin Veijer is zondagmiddag in Bracciano, Italië Europees kampioen geworden in de MiniGP klasse. De 12 jarige coureur uit Staphorst wist dit weekend op het Autodromo di Franciacorta alle drie wedstrijden meetellend voor de Europese titel op zijn naam te schrijven en daarmee de Italiaanse favoriet Andrea Natali in het hol van de leeuw te verslaan.

Het EK weekend begon vrijdag niet geheel naar wens voor Collin Veijer. Tijdens de vrije training kwam zijn teamgenoot Allesandro Morosi met een flinke highsider ten val, waarna de Staphorster hem niet meer kon ontwijken met een flinke crash tot gevolg.

Zelf kwam Veijer er goed vanaf, zijn machine daarentegen had behoorlijke schade opgelopen. Aangezien de tijd tot de eerste kwalificatie erg kort was moesten de monteurs alle zeilen bijzetten om de machine op tijd gereed te krijgen.

Deze missie lukte al bleek al snel tijdens deze eerste kwalificatie dat er meer aan de hand was. Veijer stuurde zijn machine al na enkele ronden terug de pits in aangezien alle problemen nog niet verholpen waren en verder rijden geen zin had. De rest van de eerste kwalificatie ging hierdoor dan ook verloren waardoor er niet meer inzat dan de elfde rondetijd.

Tijdens de tweede kwalificatie werden de eerste ronden benut om aan te voelen of de machine nu wel perfect was. Na enkele ronden gaf Veijer het sein dat alles klopte en ging hij er goed voor zitten. Dit resulteerde erin dat deze tweede kwalificatie werd afgesloten met de derde rondetijd achter zijn naam.

Voor zaterdag stonden er twee wedstrijden op het programma waarna er zondag de hoofdrace verreden werd waarin dubbele punten te verdienen waren.

Race 1
In deze race zat de Staphorster er meteen goed bij, werd er op het scherpst van de snede gestreden. Na acht ronden kwam Veijer uiteindelijk als winnaar over de finish voor Mattia Rato en Andrea Natali.

Race 2
Even na 18:00 uur gingen de lichten op groen voor de tweede race. Ook hier wist Veijer zich kranig te weren en na acht ronden als winnaar de finish te passeren. Natali werd in deze race tweede terwijl de derde plaats een prooi werd voor Corentin Savary.

Race 3
In deze hoofdrace, die zondagmiddag even na 15:00 uur van start ging, waren dubbele punten te verdienen. Een race waarin ondanks de twee eerste zeges nog van alles mogelijk was en voor de Nederlander de EK titel op het spel stond. Bij de start nam Veijer echter meteen de leiding maar de Italianen lieten zich in het hol van de leeuw niet zomaar verslaan. De ene na de andere aanval van de vier Pasini coureurs wist Veijer echter de gehele race met verve te weerstaan. Na acht ronden was het opnieuw Veijer die voor de derde keer in twee dagen als eerste de zwart/wit geblokte vlag passeerde en regerend CIV miniGP kampioen Natali voor de derde keer terugverwees naar de tweede plaats.

Met deze drie zeges mag Veijer zich dan ook meer dan verdiend de nieuwe en terechte Europese MiniGP kampioen noemen. Een prestatie van formaat en een dreun die in het Italiaanse kamp kei- maar dan ook echt keihard aankwam.

Recent Posts