CIV: Collin Veijer ook op zondag in Misano het snelst

 In Nieuws

Na zaterdag al voor een daverend succes te hebben gezorgd heeft Collin Veijer zondag op het Misano World Circuit opnieuw in het hol van de leeuw toegeslagen. De pas 13-jarige Staphorster wist zondagmiddag namelijk ook tijdens de tweede Elf CIV pre-moto3 race op het Italiaanse circuit als eerste de finish te passeren.

Als 13-jarige Nederlander een wedstrijd rijden tussen meer dan 20 jonge Italiaans talenten – waarvan een groot aantal VR46 Racing Academy geselecteerden – in de achtertuin van de negenvoudig wereldkampioen en onder toeziend oog van een aantal bekende Italiaanse teambazen waaronder Fausto Gresini, papa Simoncelli, je eigen Speedup Factory Racing teambaas en voormalig Grand Prix coureur Luca Boscoscuro is op zich al bijzonder. Als je er vervolgens met je blonde haren dan ook nog met de winst vandoor gaat dan weet je zeker dat er tijdens de volgende wedstrijd vele ogen op je zijn gericht. Het overkwam zondag tijdens de tweede Elf CIV pre-moto3 race op het Misano World Circuit Collin Veijer.

De jonge en getalenteerde Staphorster raakte er echter niet van in paniek, sterker nog zondagmiddag tijdens de tweede wedstrijd van het weekend stond Veijer gewoon weer zijn mannetje.

Bij de start van de 14 ronden tellende race nam de Nederlander meteen de leiding om deze een aantal ronden lang vast te houden. Na een aantal ronden wisten de Italianen Alessandro Morosi en Matteo Boncielli echter de aansluiting te vinden bij de Speedup Factory Racing coureur.

Het drietal bleek vervolgens flink aan elkaar gewaagd maar het was Morosi die de leiding over wist te nemen. Veijer volgde op de tweede plaats wachtend op zijn kans. Toen met nog twee ronden te gaan Boncinelli ook langszij kwam leek Veijer het onderspit te moeten delven en genoegen te moeten nemen met de derde plaats.

Dat Veijer het hier niet mee eens was liet hij vervolgens al snel zien door in de voorlaatste de tweede plaats terug te pakken en het kleine gaatje op de nog aan de leiding rijdende Morosi dicht te rijden en prompt even een nieuw pre Moto3 ronderecord op de klok te zetten.

Loerend op zijn kans wachtte de jonge Staphorster tot op het laatste moment en sloeg hij een aantal bochten voor de finish keihard toe door Morosi terug te verwijzen naar de tweede plaats en even later zelf als eerste de finish te passeren.

Na de podium-ceremonie waar het Wilhelmus voor de tweede keer binnen 24 uur te horen was volgde er echter een behoorlijk kater. Het team van de als tiende gefinishte Alberto Surra (KTM) 2 Wheels Polito besloot namelijk om een protest in te dienen tegen de als tweede geëindigde Morosi (TM). De wedstrijdleiding gaf hierbij de mensen van de technische keuring de opdracht om naast de het TM-blok van Morosi ook de blokken van winnaar Veijer en Surra zelf aan een technische keuring te onderwerpen. Dus naast het TM-blok van Morosi moesten ook de KTM-blokken van zowel Veijer als ook Surra opengemaakt worden.

Niet veel later kwam er een opmerkelijke uitslag. Het TM-blok van de als tweede geeindigde Morosi was volgens de technische keuring conform het reglement, de KTM-blokken van zowel Veijer als ook Surra daarentegen werden door de Italiaanse keurmeesters als niet conform het reglement bevonden. Saillant detail daarbij is dat beide blokken KTM-blokken zijn die zo standaard af fabriek geleverd worden, dat het betreffend onderdeel geen enkel technisch voordeel oplevert en ook nog eens een standaard KTM-onderdeel is.

Het laatste woord is hierover zeker nog niet gesproken en de zaak is hiermee zeker nog niet afgedaan, feit is wel dat zowel Veijer als ook Surra voorlopig uit de uitslag zijn gehaald.

Zal het dan toch moeilijk te verkroppen zijn voor de Italiaanse toppers dat een 13-jarige blonde Nederlander in het hol van de leeuw er tweemaal in een weekend met de volle prooi vandoor gaat? Geen idee, maar een ietwat raar ruikend luchtje heeft het zeker.

Recent Posts
Comments

Leave a Comment