Collin Veijer krijgt zege Misano terug

 In Nieuws

Collin Veijer heeft zijn overwinning in de tweede race, meetellend voor het Italiaanse Elf CIV pre-Moto3 250 4t kampioenschap, op het circuit van Misano teruggekregen. De coureur uit Staphorst werd aanvankelijk gediskwalificeerd nadat bij een technische controle bleek dat de machine niet conform het reglement bleek te zijn, maar het Italiaanse Federale Hof heeft die beslissing naar nu bekend is geworden ongedaan gemaakt.

Nadat Collin Veijer in de eerste race op het circuit van Misano al ongenaakbaar was, wist hij na een spannend duel ook de tweede race op zijn naam te schrijven. Bij een technische controle bleek de machine van de Staphorster volgens de Italiaanse keurmeesters niet conform het technische reglement. Hierop werd Veijer uit de uitslag gehaald.

De begeleiding noemde deze beslissing destijds al een rare manier van werken.

“Voorafgaand aan de race wordt de binnenkant van de cilinder altijd via het bougiegat gemeten. De techneuten van de keuring draaiden deze bougie bij het terugzetten te strak vast en bij de keuring na afloop van de race bleek deze dus iets te ver uit te steken.”

Wat volgde was een protest van het team, een langdurende rechtszaak en een hoger beroep bij het Italiaanse Federale Hof. Afgelopen vrijdag kwam definitief de bevestiging dat de beslissing ongedaan gemaakt zou worden en dinsdagmiddag kwam de Italiaanse Motorsport federatie met een aangepaste uitslag en stand van het kampioenschap.

“We hadden deze uitkomst niet meer verwacht, ook omdat het zo lang duurde. Maar dat de uitslag nu weer in ere is hersteld en dat we tweede zijn geëindigd in het kampioenschap geeft wel een sterk gevoel van gerechtigheid,” aldus een woordvoerder van het begeleidingsteam van de pas 13-jarige coureur.

Door de toegekende overwinning klimt Veijer van de vierde naar de tweede plaats in het kampioenschap, op slechts negen punten van de kampioen.

“Na een seizoen vol met races die ons grote voldoening hebben gebracht is Collin door de uitkomst van de genoemde zaak nu als tweede geëindigd in het Elf CIV pre-Moto3 250 4t kampioenschap,” laat het Speed UP Factory Racing weten in een eerste reactie op de uitspraak. “We zijn als team enthousiast over de resultaten van deze jonge talentvolle Nederlandse coureur.”

Recent Posts