Collin Veijer geeft visitekaartje af tijdens CIV Moto3 debuut in Misano

 In Nieuws

Collin Veijer heeft dit weekend tijdens zijn Moto3 CIV debuut op het Misano World Circuit Marco Simoncelli meteen zijn visitekaartje afgeven. De 14-jarige Staphorster wist op zijn Speed Up Racing KTM een vierde en zevende plaats te scoren tijdens de twee zestien ronden tellende races.

Na in 2018 als tweede te zijn geëindigd in het Italiaanse Elf CIV preMoto3 kampioenschap komt Collin Veijer dit seizoen uit in de Moto3 klasse van het Elf CIV – het Italiaans wegracekampioenschap. Ondanks deze overstap naar de snellere en nog competitievere Moto3 klasse bleef de Staphorster wel zijn team van afgelopen seizoen trouw en kan hij wederom vertrouwen op de steun het bekende ervaren Speed Up Racing.

Na slechts een paar keer te hebben kunnen testen op de voor Veijer nieuwe Moto3 machine stond het afgelopen weekend op het Misano World Circuit Marco Simoncelli de eerste echte krachtmeting op het programma tijdens de eerste ronde van het 2019 Elf CIV.

Donderdag konden er nog een aantal vrije trainingen worden afgewerkt gevolgd op vrijdag door een vrije training en de eerste kwalificatie, een tweede kwalificatie en de eerste race op zaterdag en een tweede zestien ronden tellende race op zondag.

Tijdens de vrije trainingen liet Veijer meteen al zien dat de Italiaanse talenten ook dit seizoen, ondanks dat hij de jongste van het veld is, in deze klasse rekening met hem moeten houden. De onlangs 14 jaar geworden Staphorster zette namelijk rondetijden op de klok die weinig onder deden voor de snelste mannen van het veld.

Vrijdagmiddag om 16:00 uur gingen de lichten op groen voor de eerste kwalificatie. Veijer wist zich hier ook meteen goed binnen de top vijf te handhaven. Met nog zo’n vijftien minuten te gaan ging de Speed Up coureur, na een bezoek aan de pits, nog een keer goed voor zitten. Na een goed begin van een snelle ronde ging het echter mis in bocht dertien. Veijer verloor op hoge snelheid de controle over de voorkant van zijn KTM met een flinke crash tot gevolg. Veijer en ook de motor kwamen redelijk ongeschonden uit de strijd, maar dit betekende wel een vroegtijdig einde van de sessie. Een aantal andere coureurs wisten hun rondetijd nog wel aan te scherpen waardoor Veijer terugzakte naar een voorlopige achtste startplaats

Zaterdagochtend voorafgaand aan de tweede kwalificatie was Veijer dan ook vastberaden om zijn eigen rondetijd aan te scherpen om een aantal plaatsen verder naar voren op de grid te komen. Na een uitgebreide data-analyse van de crash tijdens de eerste kwalificatie besloot het team een aantal aanpassingen te doen aan de set-up. Dit bleek echter niet het gewenste effect te hebben – geen gevoel met de voorkant – en Veijer wist zijn rondetijd van de eerste dag dan ook niet aan te scherpen. Het gevolg was, een negende rondetijd in deze tweede kwalificatie, een positie die meteen ook de negende startplaats betekende voor de twee dit weekend te verrijden races.

Race 1:
Zaterdagmiddag om 13:30 uur sprongen de lichten op groen voor de start van de eerste race van zowel het weekend als ook het seizoen. De Staphorster kende een redelijke start en kwam de eerste ronden door op de positie waarvan hij ook gestart was. Zes coureurs wisten zich vooraan het veld iets los te rijden van de rest. Even later wist Veijer het gaatje naar de kopgroep van zes te dichten en de aansluiting te vinden. In de slotfase van de race voerden de voorste twee coureurs het tempo iets op waarop Veijer op dat moment even geen antwoord op had. De Speed Up coureur bleek opnieuw geen gevoel te hebben met de voorkant waardoor het een lastige tweede deel van de race werd. Als een ervaren coureur besloot Veijer geen onnodige risico’s meer te nemen – aangezien de voorsprong op zijn achtervolgers groot genoeg was – en de motor op een nette vierde plaats binnen te brengen.

Zaterdag na afloop van de eerste race werd er besloten om het complete remsysteem te vervangen, dit omdat het vermoeden bestond dat hier interne schade aan was ontstaan vrijdag tijdens de crash in de eerste kwalificatie. Dit zou dan het niet goede gevoel met de voorkant moeten verklaren tijdens de tweede kwalificatie en de eerste race.

Zondagochtend tijdens de warm-up sessie bleek dan dat deze ingreep juist was, Veijer gaf dan na afloop van de sessie aan zich weer prettig te voelen op de motor. Vol vertrouwen werd er dan ook uitgekeken naar de tweede race die zondagmiddag om klokslag 14:30 uur op het programma stond.

Race 2:
Veijer kende een goede start van de race en hij wist dan ook meteen een aantal plaatsen te winnen. Vervolgens ontstond er een kopgroep van tien coureurs die er een spannend spektakel van maakten. Veijer wist zich goed te handhaven in deze groep die streed voor de overwinning. De jonge Nederlander stond prima zijn mannetje tussen de meer ervaren en veelal een paar jaar oudere Italiaanse talenten. Met nog drie ronden te gaan leek Veijer nog kans te maken op een podiumpositie, maar een klein foutje bij het ingaan van de laatste ronde gooide roet in het eten. Veijer kwam hierdoor niet meer in de goede positie om een geslaagde aanval te doen op de eerdergenoemde posities. Na een keurige vierde plaats in de eerste race moest de Nederlander dit keer genoegen nemen met de zevende plaats, een zevende plaats waar hij slechts 1,012 seconde prijs hoefde te geven op de winnaar.

Collin Veijer; Natuurlijk ben ik blij met mijn vierde plaats van gisteren, maar de zevende plaats van vandaag geeft me veel meer voldoening, aangezien ik continu in de kopgroep mee kon vechten. De eerste race was lastig voor mij, ik had geen goed gevoel met de voorkant van de KTM. Ik moest erg veel moeite doen, om mijn eerder gereden rondetijden te kunnen evenaren. Bedroeg het verschil met winnaar in de eerste race nog ruim tien seconden, vandaag was het slechts één seconde. Deze tweede race was echt een gevecht van het begin tot het einde, ik heb in deze race dan ook heel veel kunnen leren. Om na het eerste raceweekend van het seizoen – mijn eerste weekend op de Moto3 – met een vierde en zevende plaats in de race en een vierde plaats in de tussenstand van het kampioenschap naar huis te gaan stemt mij en het team tevreden. Ik kan me nu dan ook met een goed gevoel voorbereiden op de volgende races in Mugello.”

De tweede ronde van het ELF CIV wordt verreden van 26 t/m 28 april op het in de Toscaanse heuvelen gelegen historische Mugello circuit.

Bericht via www.racesport.nl

Recent Posts
Comments
  • Nilda
    Beantwoorden

    If you wish for to obtain a great deal from this paragraph then you have to apply these methods to your won website.

Leave a Comment