Elf CIV Moto3: Wederom top tien klassering voor Collin Veijer in Mugello

 In Nieuws

Collin Veijer heeft dit weekend tijdens de tweede ronde van het Elf CIV in Mugello opnieuw een top tien klassering weten te scoren. De 14-jarige Staphorster eindigde zaterdagmiddag in de eerste wedstrijd op een keurige achtste plaats, zondag tijdens de tweede race kwam de Speed Up Racing op een vijfde plaats rijdend ten val.

De tweede ronde van het CIV, het Italiaanse wegracekampioenschap, werd dit weekend verreden op het bekende en historische Mugello Circuit. Voor Collin Veijer het tweede wedstrijdweekend van het seizoen om zich te meten met de veelal jonge Italiaanse Moto3 talenten.

Trainingen en kwalificaties
Donderdag werden er op het in de Toscaanse heuvelen gelegen circuit al diverse vrije trainingen verreden onder wisselden weersomstandigheden. De voorspelde regen van vrijdag op zaterdag nacht bleef uit zodat vrijdag de eerste kwalificatie op een droge baan en onder zonnige omstandigheden kon worden verreden.

In deze eerste kwalificatie werd de snelste rondetijd op de klok gezet door Nicholas Spinelli voor Alberto Surra en Kevin Zannoni. Veijer noteerde in deze eerste kwalificatie een keurige zevende rondetijd, een klassering waarmee de Staphorster zelf in eerste instantie niet tevreden mee was, mede omdat de motor tijdens deze sessie niet deed wat hij graag zou willen. Nadat de adrenaline wat was gezakt, zien Collin en team in dat de rijder misschien wel iets te graag een P1 op zijn pitbord wil zien en zichzelf wellicht iets teveel heeft gepusht.

Voor de enige Nederlander in het veld was het zaak om zaterdagochtend met de aangepaste setup zijn eigen snelste rondetijd van vrijdag aan zien te scherpen. Dit blijkt echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, Veijer komt tijdens deze tweede kwalificatie namelijk te vaak in langzamer verkeer terecht, waardoor er veel kostbare tijd verloren gaat. In de laatste minuten leek er nog een verbetering van zijn eigen tijd in te zitten, maar in de laatste bocht kwam Veijer opnieuw een langzaam rijdende Italiaan achterop met als gevolg dat ook deze poging teniet werd gedaan.

Veijer weet zijn eigen snelste rondetijd van de eerste kwalificatie dus niet aan te scherpen met het gevolg dat de tiende startplaats zijn deel wordt voor de zaterdagmiddag te verrijden eerste race van het weekend.

De pole werd een prooi voor Spinelli voor Surra en Nicola Fabio Carraro.

Race 1
Vanaf de tiende plaats op de grid kende Veijer een matige start, het moment van de start was goed maar de tractie was niet super, met als gevolg een twaalfde plaats bij de eerste doorkomst.

Gedurende de race kwam de Staphorster in een groep terecht die streed voor de zevende plaats. Na een aantal ronden wist Veijer de leiding te nemen in deze groep om vervolgens een poging te doen zich los te rijden van zijn achtervolgers. Dat dit op een circuit als Mugello een nagenoeg onmogelijke opgave is werd Veijer al snel duidelijk. Op een zevende plaats rijdend ging de Speed Up Junior Racing coureur de laatste ronde in om uiteindelijk als achtste over de finish te komen. Een resultaat waarmee zowel Veijer zelf, maar ook het team, na afloop tevreden mee waren.

Winnaar werd Zannoni voor Spinelli en Surra.

Race 2
De tweede wedstrijd van het weekend stond voor zondagmiddag op het programma, maar de Italiaanse Piet Paulusma beloofde weinig goeds wat betreft het weer. Na er de afgelopen dagen een aantal keren naast gezeten te hebben kreeg hij dit keer gelijk, de regen kwam zondagochtend na de warm-up sessies namelijk met bakken uit de lucht…….en het was dan ook al snel duidelijk dat de races op een kletsnatte baan verreden zouden gaan worden.

Aangezien de Moto3 coureurs tijdens de trainingen en kwalificaties uitsluitend op een droge baan hadden gereden besloot de wedstrijdleiding dat er een extra warm-up ronde gereden mocht worden om de coureurs te laten wennen aan de voor hun compleet andere omstandigheden.

De start van was goed en bij de eerste bocht besluit de Speed Up Junior Racing coureur buitenom te gaan en pakt meteen vier plaatsen. Bij het aanremmen van de vierde bocht moet Veijer – op dat moment al op de vijfde plaats aangekomen – iets uitwijken voor een collega coureur. Hierbij komt hij iets op de witte lijn met een crash als gevolg

Eenmaal teruggekeerd in de pitbox kwam vervolgens het besef dat dit een uitgelezen kans was op een mooi resultaat. Helaas horen ook deze dingen ook bij het leerproces en het racen.

Winnaar werd Spinelli voor Zannoni en Carraro.

Volledige uitslagen
Klik op de volgende link voor alle uitslagen van het weekend: Elf CIV Mugello results

Volgende race
De eerstvolgende en derde ronde van het Elf CIV wordt verreden op 29 en 30 juni op het bekende Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola.

Bericht via www.racesport.nl

Recent Posts
Comments

Leave a Comment