Eerste ELF CIV Moto3 podium voor Collin Veijer in Misano

 In Nieuws

Collin Veijer heeft zaterdag op het Misano World Circuit Marco Simoncelli zijn allereerst ELF CIV Moto3 podium weten te scoren. De pas 14-jarige Speed Up Racing coureur eindigde zaterdag als tweede in de eerste Moto3 race van het weekend. Zondag tijdens de tweede onder natte omstandigheden verreden race moest de jonge Staphorster vanwege een bandenprobleem genoegen nemen met de tiende plaats.

De Elf CIV Moto3 coureurs waren afgelopen weekend te gast op het Misano World Circuit Marco Simoncelli waar de vierde ronde van het seizoen van het Italiaans wegracekampioenschap op het programma stond. Onder de deelnemers ook het 14-jarige Nederlandse talent Collin Veijer.

Na een aantal vrije trainingen stond vrijdagmiddag de eerste Moto3 kwalificatie op het programma. Na een moeilijk begin van de sessie noteerde Veijer in de allerlaatste ronde een keurige tweede rondetijd. Na een flinke regenbui vrijdagavond bleken de omstandigheden zaterdag tijdens de tweede kwalificatie aanzienlijk beter te zijn dan de voorgaande dagen. Veel coureurs wisten hun eigen snelste rondetijd uit de eerste kwalificatie dan ook aan te scherpen, zo ook Veijer. Ondanks deze verbetering bleek de Speed Up Racing coureur bij het vallen van de finishvlag de zevende rondetijd op de klok gezet te hebben, een tijd waarmee Veijer vanaf de derde startrij aan de twee dit weekend te verrijden races mocht beginnen.

Race 1 – zaterdag
Bij de start van de race was er enige onduidelijkheid omdat de startlichten niet naar behoren werkten en er met de vlag werd gestart. Veijer kende hierna een goede start en sloot aan rond de zesde plaats. Hier bleef de jonge Speed Up Racing coureur rijden tot de achtste van in totaal zestien ronden tellende wedstrijd. Hierna begon de jonge Staphorster aan een opmars een weet hij vanaf de twaalfde ronde telkens als derde door te komen. Deze positie weet hij tot aan de finish vast te houden met als gevolg dat hij als derde wordt afgevlagd. Na afloop, bij de gewichtsmeting, krijgt het team te horen dat de als tweede gefinishte SKY Junior Team VR46 coureur Elia Bartolini een penalty (tijdstraf) heeft gekregen vanwege het tijdens de race overschrijden van de tracklimits. Door deze straf wordt Veijer achter winnaar Nicholas Spinelli als tweede geklasseerd en wordt Bartolini derde.

Collin Veijer: “Deze race was zeker niet makkelijk. Doordat de grip dit weekend zeer slecht is op Misano rijden we met een totaal andere afstelling. De KTM is nu lastig van links naar rechts te krijgen en lastig te stoppen omdat de 20kg ballast, die ik vanwege mijn eigen gewicht verplicht ben op de motor aan te brengen – me met deze afstelling doordrukt en het in de bochten erg lastig maakt. Ik heb alles gegeven en geprobeerd mijn team maximaal te belonen voor het harde werken. Hopelijk vinden we voor de tweede race nog iets een verbetering op dit punt.”

Race 2 – zondag
Al op zondagochtend werd het duidelijk dat de kans op een droge race heel erg klein was. Flinke regenbuien in de nacht van zaterdag op zondag en op de vroege zondagochtend zorgden voor compleet andere omstandigheden dan tijdens de eerste wedstrijddag. Toen het na de middag enigszins op begon te klaren was er nog enige hoop op een droge tweede wedstrijd die om 14:30 uur op het programma stond. Niets bleek minder waar nadat een kwartier voor aanvang van de tweede Moto3 race de Italiaanse hemelsluizen boven het Misano World Circuit opnieuw opengingen.

De regenbanden werden gemonteerd, maar na de sightinglap sloegen de twijfels toe bij de jonge Staphorster door te vragen of men zeker wist of men hetzelfde type regenband gemonteerd had welke ook eerder op de dag tijdens de warm-up sessie gebruikt was. Volgens de Speed Up Racing coureur voelde deze band namelijk compleet anders aan en was er in tegenstelling tot tijdens de warm-up geen enkele grip. Na de start zakte Veijer meteen ver terug, kon hij geen enkele vuist maken en moest hij in alle ronden alle zeilen bijzetten om een crash zien te voorkomen. Door een aantal valpartijen voor hem wist hij zijn KTM nog wel op een tiende plaats rijdend over de finish te rijden, niet de positie waarop hij vooraf gerekend en gehoopt had.

Collin Veijer: “Meteen vanaf het begin was er totaal geen grip ik verbaasde mij er dan ook over hoe sommige rijders zonder problemen zo vroeg op het gas konden gaan. Het enige wat ik kon doen in deze race was zorgen de boel heel aan de streep te brengen. Na de tweede plaats van zaterdag is dit best wel een kleine teleurstelling. Maar het goede nieuws is dat we hebben laten zien dat we onder normale omstandigheden ook in deze klasse op het podium kunnen eindigen. Mijn dank gaat uit het naar het team en alle sponsoren die dit allemaal mogelijk maken en alle supporters die vanuit Nederland zijn overgekomen om ons dit weekend hier in Misano aan te moedigen!”

Na de race bleek dat Veijer niet de enige was die te kampen had met een bandenprobleem, zo waren er nog een aantal collega coureur die normaalgesproken onder deze omstandigheden veel verder voorin zouden moeten zitten en na afloop precies hetzelfde commentaar hadden als de jonge Staphorster.

De eerstvolgende Elf CIV ronde van het seizoen wordt op 21 en 22 september verreden op het bekende en historische Mugello circuit.

Race 1:

 

Recent Posts
Showing 2 comments

Leave a Comment