FIM CEV Respol: Collin Veijer scoort weer punten in Aragon

 In Hawkers - European Talent Cup

Collin Veijer kwam afgelopen weekend in actie op Motorland Aragon, het in het Noord-Oosten van Spanje gelegen circuit waar zaterdag en zondag maar liefst drie Hawkers European Talent Cup races verreden werden. De APEX – Cardoso Racing coureur scoorde er met een dertiende, zeventiende en veertiende plaats weer twee keer belangrijke punten.

Voor Collin Veijer begon het weekend al op woensdag met een drietal vrije trainingen, gevolgd op donderdag door nogmaals twee sessies. Tijdens deze vrije trainingen werd een goede set-up gevonden voor de twee vrijdag te verrijden kwalificaties. Vol vertrouwen werd er door Veijer en zijn APEX – Cardoso Racing crew dan ook uitgekeken naar deze twee kwalificatiesessie, sessies waar de startposities verdeeld werden voor de drie dit weekend te verrijden races.

Helaas verliep het vrijdagochtend allemaal niet naar wens tijdens de eerste kwalificatie. Na een eerste run werden er nieuwe banden gemonteerd waarmee er een snelle rondetijd op de klok gezet moest worden voor een zo goed mogelijke startplaats. Helaas kwam de jonge Staphorster hier niet aan toe, een onschuldige schuiver zorgde voor een vroegtijdig einde van de sessie. Normaalgesproken zou er nog geen man overboord zijn, zij het niet dat het even later begon te regenen in Aragon en de tweede kwalificatie op een natte baan verreden moest worden. Met andere woorden, een verbetering van de op dat moment snelste rondetijd was uitgesloten met als gevolg dat er niet meer in zat dan een negentiende rondetijd.

Veijer wist op voorhand dat het zaterdag en zondag een lastig verhaal zou gaan worden om vanaf de zevende startrij een goede klassering te kunnen scoren in het extreem competitieve ETC-startveld.

De jonge Staphorster ging echter niet bij de pakken neerzetten, haalde alles uit de kast en scoorde zaterdag in de eerste race met een dertiende plaats meteen zijn eerste punten van het weekend. Later op de dag passeerde Veijer als zeventiende de finish in de tweede race. In deze twee wedstrijd moest de Nederlander zich staande zien te houden in een grote groep van meer dan tien coureurs die allen streden voor een top tien klassering.

Iets dergelijks gebeurde in de wedstrijd van zondag. Na een zeer sterk gereden warm-up, waarin Veijer elfde werd met een snelste rondetijd van 2:05.219, stond de Nederlander in de wedstrijd opnieuw voor de uitdaging om te strijden in een grote groep coureurs.

Met rondetijden die niet veel onderdeden voor de snelste mannen voorin het veld knokte Veijer zich naar de veertiende plaats op de finish. Met dit resultaat werden er opnieuw punten gescoord in deze moeilijke en competitieve wegrace competitie.

Met twee keer een finish binnen de top vijftien werden er opnieuw belangrijke punten gescoord in een weekend waar er weer veel ervaring is opgedaan. Niet alleen vanwege de vele gereden kilometers, maar ook voor alle gevechten met zijn rivalen op de baan, gevechten waarin hij geen fouten heeft gemaakt en zijn talenten als eerstejaars coureur in de ETC-competitie nogmaals heeft bewezen.

Collin Veijer: “Ik heb eigenlijk een beetje gemengde gevoelens over gehouden aan de drie verreden races dit weekend. Tijdens de eerste race had ik gewoon niet voldoende vertrouwen in de voorkant van de motor. Hierdoor kon ik niet echt pushen, ik kon volgen in de grote groep maar meer zat er gewoon niet in. Tijdens de tweede race zaterdagmiddag ging het wel iets beter, maar meer dan de zeventiende plaats zat er niet in. De derde race zondag was moeilijk door de weersomstandigheden. We wisten niet of het ging regenen of niet, het was moeilijk. De start van deze race was iets minder goed dan die van zaterdag, maar het was nog steeds goed omdat ik in de eerste ronde van de 19e naar de 14e plaats ging. We zaten in opnieuw in een grote groep, ik probeerde bij de kopgroep te komen maar dat was onmogelijk omdat ik elke keer als ik iemand passeerde, weer werd ingehaald. Het is bijna onmogelijk om in het midden van de race van de ene groep naar de andere te rijden, dus voor de volgende races hoop ik beter te zijn in de kwalificatie. Als we op dit punt verbeteren kunnen we vechten voor iets meer in de races, zelfs voor het podium.”

José Luis Cardoso (teameigenaar): “Collin reed met name op zondag een goede race, hij wist een flink aantal plaatsen te winnen na de start en verbeterde constant zijn rondetijden in deze derde race van het weekend. Hij reed vergelijkbare rondtijden als de coureurs in de kopgroep, ons doel is om vooraan mee te doen, maar we komen dichterbij. We zouden niet blij moeten zijn met het resultaat, dit omdat we samen meer aspiraties hebben, maar we zouden het wel moeten zijn omdat er een duidelijke progressie te zien was gedurende het weekend. Bovendien begonnen we het weekend met een crash en waren we aan het einde van het weekend constant en goed bezig, en dat is belangrijk.”

Veijer bezet in de tussenstand van het kampioenschap momenteel de zestiende plaats met in totaal eenentwintig gescoorde punten. Geen slechte score voor een eerstejaars coureur in de sterk bezette Hawkers European Talent Cup met maar liefst vijfendertig jonge en talentvolle coureurs.

De laatste races van het 2020 Hawkers European Talent Cup-seizoen worden op 31 oktober en 1 november verreden op het Ricardo Tormo circuit in Valencia.

 

Recommended Posts
Comments
  • Garnet
    Beantwoorden

    Hi there, I enjoy reading through your article post.
    I wanted to write a little comment to support you.

Leave a Comment