Collin Veijer sterk vierde in Australische regenthriller

 In Nieuws

Zoals verwacht leverde de Grand Prix van Australië regen en harde wind op tijdens deze 16e racezondag van het seizoen. De race veranderde in een uithoudingsproef, waarin de als vierde gefinishte Collin Veijer met vlag en wimpel slaagde.

Zware regenval en weinig zicht maakten de Moto3-race op Phillip Island zondag tot een buitengewone uitdaging. Al in de ochtendwarming-up regende het bij slechts 12°C.

Een groot “chapeau” gaat naar Collin Veijer. De Nederlander ging als een professional om met de verraderlijke omstandigheden op het 4,45 km lange Australische circuit. Na een succesvolle start schoof de Moto3 debutant meteen twee posities op naar voren. Op de vierde plaats zette hij de achtervolging in op de kopgroep, waar hij lange tijd deel van uitmaakte. In de loop van de 21 ronden tellende race werd het echter duidelijk dat de 18-jarige Staphorster het tempo van de kopgroep niet helemaal kon volgen, waardoor hij eieren voor zijn geld koos, zijn race afsloot op de vierde plaats en nog eens 13 punten op zijn conto bij kon schrijven.

Collin Veijer, P4 – (+23,062), 2023 Moto3 World Championship- P12 – 89 punten: “Ik voelde me vanochtend meteen al goed in de warm-up, ook al heb ik er niet zo hard gepusht. Het was gewoon een kwestie van het juiste gevoel zien te krijgen onder deze omstandigheden, kijken hoe het circuit erbij lag en ook hoe de wind stond. P17 betekende uiteindelijk niets, dus het was niet erg om de racedag te beginnen onder compleet andere omstandigheden. Maar op de grid was het erg koud, ik had het al koud voordat we van start gingen. Dat baarde me een beetje zorgen, hoewel ik me bij de start een beetje kon opwarmen en me gedurende de eerste paar ronden heel er goed voelde. Naarmate de race vorderde, ontstond er een groot gat naar de rijders achter ons, een verschil dat volgens mij groeide tot wel 24 seconden. Maar in de laatste vijf ronden was het ijskoud. Ik kon mijn vingers en tenen niet of nauwelijks meer bewegen; ik zat gewoon te trillen op de motor. Dus koos ik ervoor om P4 veilig te stellen en weer belangrijke WK punten te scoren. We hebben ook weer een grote stap gemaakt als je bedenkt waar we stonden in Argentinië en waar we nu zijn in de regen. Dit was aanzienlijk beter, we kunnen dan ook heel tevreden zijn over dit weekend.”

Volgende stop: Thailand. Van 27 t/m 29 oktober krijgen Veijer en het Duitse Moto3-raceteam hun volgende kans om te strijden voor punten, overwinningen en podiumplaatsen.

Recommended Posts