Collin Veijer briljant tweede in Aragon na inhaalrace

Collin Veijer reed zondag in Aragon één van de meest briljante races uit zijn nog jonge Moto3-carrière en eindigde als tweede, een klassering die hem tevens terugbracht op de tweede plaats in het kampioenschap.

Bij de start van de 17 ronden tellende race verloor Collin Veijer vanaf de negende plaats op de grid een drietal plaatsen, wat zeker te wijten was aan het deels nog natte asfalt na de regenbuien van vannacht. Toen wereldkampioenschapsleider David Alonso vooraan wegreed, zette de Nederlander de turbo van zijn Husqvarna aan. Wat volgde was een ongelooflijke inhaalrace, waarin de ene snelste raceronde volgde op de andere. Binnen slechts een paar ronden klom de 19-jarige Nederander van de twaalfde naar de tweede plaats, waar hij koers zette naar de toppositie. Het gat van meer dan twee seconden smolt vervolgens weg, waardoor Veijer met nog vijf ronden te gaan de leiding kon nemen. Hij slaagde er zelfs in om weg te rijden, maar de grip van zijn banden werd elke ronde minder en minder. Daardoor ontstond er plotseling een gevecht tussen vier coureurs, waaruit Jose Antonio Rueda uiteindelijk als winnaar tevoorschijn kwam, dit nadat er voor Veijer met nog twee ronden te gaan niets anders opzat dan het verdedigen en veiligstellen van de tweede plaats.

Een fenomenale twaalfde race van het seizoen, die Veijer terugbrengt naar de tweede plaats in het wereldkampioenschap en een voorproefje geeft voor de rest van het seizoen, waarin nog niets beslist is.

Collin Veijer, P2 – (+1.985), 2024 Moto3 wereldkampioenschap- P2 – 162 punten: “Ik ben erg blij met deze tweede plaats, want ik had tot aan vandaag een moeilijk weekend hier en had veel moeite met de omstandigheden op het circuit. Ik begon de race rustig en probeerde in de eerste ronden te zien wat er mogelijk was, hoewel ik zag dat David meteen al een gaatje sloeg. Maar ik wist dat als ik de juiste lijn zou rijden, ik hetzelfde tempo zou hebben. En dat gebeurde ook. Ik achterhaalde hem en passeerde hem, maar ik reed op de medium band, dus ik probeerde deze zoveel als mogelijk te sparen en onder controle te houden. Hoe dan ook, na een moeilijk weekend staan we weer op het podium, dus ik ben blij. Veel dank aan het team, ze hebben het geweldig gedaan en me deze dagen goed geholpen.”