Collin Veijer derde in Silverstone thriller

De Britse Grand Prix zorgde zondag voor een spannende Moto3-race met volop actie. LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP Moto3 coureur Collin Veijer streed tot aan de finish mee voor de winst in het Verenigd Koninkrijk, waar hij uiteindelijk na afloop met een derde plaats voor de vijfde keer dit seizoen het podium mocht betreden.

Op zondag, bij iets koelere temperaturen, werd de Moto3 race verreden op het snelle 5,901 km lange circuit van Silverstone en deze bood talloze spannende inhaalmanoeuvres gedurende de 15 ronden tellende race, vooral in de elf coureurs tellende kopgroep, die tot aan de finish streed en waarin ook Collin Veijer zijn mannetje stond.

Veijer startte de race vanaf de tweede plaats op de grid, verloor in de eerste ronde vijf posities en bewees vervolgens zijn wereldklasse door kalm te blijven en zijn ritme te vinden voordat hij in het midden van de race vol overtuiging zijn aanval inzette. Toen met nog vier ronden te gaan vooraan het tempo in de groep omhoogging voerde de 19-jarige Nederlander ook het tempo op en nam hij een aantal keren de leiding over.

De jarige Ivan Ortola en wereldkampioenschapsleider David Alonso gaven zich echter ook niet zomaar gewonnen en drongen in de laatste ronde aan bij de op dat moment aan de leiding rijdende Nederlander. Beiden wisten Veijer te passeren, waarbij er zelfs fysiek contact was waardoor de Liqui Moly Husqvarna Intact GP coureur in de laatste meters niet meer in staat was om nog terug te vechten en derde plaats op de finish zijn deel werd.

Collin Veijer, P3 – (+0.226), Moto3 World Championship 2024 – P4 – 131 punten: “Silverstone is altijd een erg lange race en het Britse circuit is daarnaast ook nog eens erg lang. Het heeft dus geen zin om de hele tijd vooraan te rijden. Ik heb in het begin van de race de groep dus een tijdje gevolgd. Soms liet ik een klein gaatje ontstaan, maar ik had altijd alles onder controle. Ik wilde gewoon genieten van de race. Ik voelde me vanaf de start best goed, maar het lukte niet om weg te komen. Met nog zes ronden te gaan, dacht ik dat dit het moment was om naar voren te gaan. Ik koos dit moment omdat mijn tempo goed was en ik me erg comfortabel voelde. Uiteindelijk zag ik dat Ivan [Ortola] een gaatje kon slaan, dat ik vervolgens kon dichtrijden. Daar was ik blij mee. Maar in de laatste ronden werden de gevechten opnieuw heviger. Ik reed in de laatste ronde aan de leiding in en ik was me ervan bewust dat iemand het zou proberen op het lange rechte stuk. Ondanks het kleine contact met David [Alonso] haalden we het podium, waar ik erg blij mee ben. Veel dank aan het team en iedereen die bij dit project betrokken is.”